Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Σε αυτό το τμήμα της σελίδας αναγράφουμε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. Προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε πιθανές απορίες σχετικά με τα CNC μηχανήματα και τον αριθμητικό έλεγχο. Αν έχετε κάποια απορία ή κάποιο ενδιαφέρον θέμα για το οποίο θα θέλατε να μάθετε, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται εδώ  

CNC η αλλιώς Αριθμητικός έλεγχος με ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι μια μοντέρνα έννοια και μια σύγχρονη ιδέα στον τομέα την βιομηχανικής κατασκευής και παραγωγής.

Παρ όλα αυτά η έννοια CNC έχει τις ρίζες της στη βασική ιδέα NC ή αλλιώς Αριθμητικό έλεγχο. Η ιδέα του αριθμητικού ελέγχου άρχισε όταν συγκεκριμένες έννοιες προγραμματιζόμενης λογικής ενσωματώθηκαν στις εργαλειομηχανές προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους αυτοματοποίηση.

Οι πρώτες μηχανές NC υπολογίζεται πως κατασκευάστηκαν την δεκαετία 1940 όταν πάνω σε ήδη υπάρχοντα εργαλεία προστέθηκαν κινητήρες και ο έλεγχος πραγματοποιούνταν με διάτρητες ταινίες που περιείχαν την πληροφορία για τη μηχανή.

Όμως αν θέλαμε να πούμε ποιο έτος ακριβώς γεννήθηκε ο αριθμητικός έλεγχος NC αυτό είναι το 1947. Τότε ο John C Parsons της εταιρίας Parson’s corporations από το Michigan των Η.Π.Α. είχε την ανάγκη να κατασκευάζει γρηγορότερα τα πρότυπα από τους έλικες των ελικοπτέρων. Έτσι επινόησε έναν τρόπο να συνδέσει έναν υπολογιστικό εξοπλισμό με ένα jig borer.

Το 1949 η Αμερικάνικη πολεμική αεροπορία (USAF) διαπίστωσε πως τα μέρη που αποτελούνταν τα αεροπλάνα και οι πύραυλοί της άρχισαν να γίνονται αρκετά πολύπλοκα. Επίσης απαιτούνταν συχνές τροποποιήσεις στα σχέδιά τους καθώς υπήρχαν αρκετές βελτιώσεις. Στην αναζήτηση τους για να επιταχύνουν την παραγωγή τους ανέθεσαν ένα ερευνητικό συμβόλαιο στην Parson’s Corporation και το τμήμα σερβομηχανισμών του MIT university είχε την υπεργολαβία. Το 1951 το MIT πήρε ολόκληρο το project και το 1952 μια πρωτότυπη NC εργαλειομηχανή παρουσιάστηκε επιτυχώς!

CNC είναι τα αρχικά των λέξεων Computer Numerical Control ή αλλιώς αριθμητικός έλεγχος με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ουσιαστικά η έννοια CNC αναφέρεται στον αυτοματοποιημένο έλεγχο λειτουργίας οποιονδήποτε εργαλείων επεξεργασίας (τρυπάνια , τόρνοι , εργαλεία διάτρησης κ.α) από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μια εργαλειομηχανή CNC μετατρέπει ένα ακατέργαστο κομμάτι υλικού ( μέταλλο, πλαστικό , ξύλο, κεραμικό ή κάποιο σύνθετο υλικό) και το κάνει να πληρεί ακριβείς προδιαγραφές χωρίς χειροκίνητες λειτουργίες.

Τα CNC απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να κατεργαστούν με ακρίβεια και να μορφοποιήσουν το υλικό της αρεσκείας τους. Από ένα ερασιτέχνη , ένα επαγγελματία μέχρι μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο αντικείμενο ένα αντίγραφο ή αυτούς που θέλουν να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή τους. Ρωτήστε μας σχετικά με αυτό που σας ενδιαφέρει ώστε να βρούμε μαζί την καλύτερη λύση στην CNC επιλογή σας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που θα αναρωτηθείτε κοιτάζοντας την αγορά ενός CNC.

Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί πρέπει να αναρωτηθείτε σχετικά με τη δουλεία που θα ασχοληθείτε τώρα αλλά και στο κοντινό μέλλον γι’ αυτό υπάρχουν συχνές ερωτήσεις. Αυτές δεν είναι μόνο συχνές ερωτήσεις ενός επαγγελματία αλλά και ενός ερασιτέχνη. .

Τι είδους εργασία θέλετε να κάνετε τώρα; Τι περίπου υπολογίζετε σε 3 χρόνια από τώρα; Αν ο σκοπός της αγοράς του cnc είναι να επεξεργάζεται μικρά δοκίμια , prototyping μοντέλα ή για hobby, τότε ένα cnc μικρών διαστάσεων φαίνεται ιδανικό.

Αν όμως σκοπός του είναι φέρει εις πέρας μια μικρή παραγωγή; Τι γίνεται αν μεγαλώσει αρκετά αυτή η παραγωγή; Θα επεξεργάζεται πλήρη φύλλα ή τεμαχισμένα; Είναι ο χώρος της εργασίας σας μικρός και σας περιορίζει στις διαστάσεις που πραγματικά θα θέλατε για το cnc σας?

Ως πληροφορία χρειάζεται να αναφέρουμε πως η σωστή συγκράτηση ενός τεμαχίου στην επιφάνεια κατεργασίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία , ειδικά όταν προσπαθούμε να προσαρμόσουμε ένα μεγάλο τεμάχιο επεξεργασίας σε ένα μικρό cnc.

Έτσι ένα μικρών διαστάσεων cnc ενώ είναι πολύ χρήσιμο και ευέλικτο για μια μικρή παραγωγή και περιορισμένο χώρο μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρονοβόρο και δαπανηρό αν αλλάξει η δομή της παραγωγής που αρχικά το χρειαστήκατε.

Αγοράστε το CNC που κρίνεται πως θα χρειαστείτε στο κοντινό μέλλον.

Είναι μια σημαντική συμβουλή για αυτούς που μπαίνουν τώρα στο χώρο της παραγωγής με CNC. Αυτοί που είναι ήδη στο χώρο των CNC γνωρίζουν πως αυτό είναι η οικονομικότερη λύση.

Στην πραγματικότητα router και spindle είναι δυο διαφορετικά εργαλεία γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης μεταξύ τους. Έχουν όμως κοινά χαρακτηριστικά και αναλόγως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε CNC εφαρμογές με πολύ καλά αποτελέσματα και επιδόσεις. Η ποιότητα κατασκευής των router και spindle επηρεάζει το αποτέλεσμα γι’ αυτό και επιζητείται η καλύτερη.

Το router χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση υλικών όπως το ξύλο ή το πλαστικό. Είναι συνήθως φορητό ή στερεωμένο σε βάση. Δεν έχουν απόλυτη ακρίβεια στη ρύθμιση στροφών αλλά κάποια κλιμακωτή διαβάθμιση η οποία καλύπτει ένα μεγάλο εύρος στροφών και είναι αρκετό για τις εφαρμογές που προορίζεται. Η ισχύς τους σπάνια ξεπερνάει τα 2Kw και συνήθως κυμαίνεται στα 800w με 1Kw. Είναι ελαφριά και αυτό είναι πλεονέκτημα αν δεν θέλουμε βάρος στον Ζ άξονα. Η τάση τροφοδοσίας τους είναι τα 110Vac/220Vac. Tα ρουτερ είναι μόνο αερόψυκτα γεγονός που τα κάνει πιο θορυβώδη.

Το spindle είναι ένα εργαλείο ιδανικό για CNC εφαρμογές. Μπορεί να κατεργαστεί διάφορα υλικά και με υψηλής ποιότητας κοπή λόγω των ρουλεμάν ακριβείας που διαθέτουν. Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε υδρόψυκτα και αερόψυκτα. Τα υδρόψυκτα είναι λιγότερο θορυβώδη από τα αερόψυκτα αλλά για την ψύξη τους απαιτείται και αντλία νερού για να κυκλοφορεί το στοιχείο ψύξης.Τα spindle οδηγούνται από inverter και αυτό τα επιτρέπει να έχουν ρύθμιση στροφών με μεγάλη ακρίβεια. Το εύρος ισχύος είναι πολύ μεγάλο και κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες Watt έως δεκάδες kiloWatt.

Και τα δυο εργαλεία είναι εξαιρετικές επιλογές όταν προδιαγραφούν σωστά.

ΒΟΒ είναι το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων Breakout Board.  Αναφέρεται στην πλακέτα αυτή η οποία διασυνδέει ένα υπολογιστικό σύστημα με τα διάφορα ρελέ , ελεγκτές μοτέρ και άλλα περιφερειακά προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις λειτουργίες της μια CNC εργαλειομηχανή.

Βασική λειτουργία της πλακέτας αυτής είναι να δέχεται την πληροφορία της υπολογιστικής μονάδας μέσω ενός group καλωδίων όπως για παράδειγμα το καλώδιο της παράλληλης θύρας ή καλωδιοταινίας και να την διαχωρίζει σε επιμέρους τερματικούς ακροδέκτες.

Στην αγγλική γλώσσα η λειτουργία αυτή μεταφράζεται ως “breakout” και μας δίνει τη δυνατότητα να απομονώσουμε οπτικά “opto-isolation” να φιλτράρουμε και να ενισχύσουμε αν χρειάζεται την πληροφορία που δέχεται ο κάθε τερματικός ακροδέκτης ξεχωριστά.

Οι πλακέτες που ονομάζονται motion controllers ανήκουν επίσης στην μεγάλη κατηγορία των Breakout boards.

Βασική διαφοροποίηση είναι ότι οι motion controllers δέχονται μια πληροφορία από ένα υπολογιστικό σύστημα ως επί τω πλείστων μέσω του διαύλου USB ή με IP πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Η πληροφορία που λαμβάνουν επεξεργάζεται αναλύεται και στην συνέχεια διαμοιράζεται εκ’ νέου στους επιμέρους τερματικούς ακροδέκτες της πλακέτας. Η καινούργια πληροφορία που παράγουν οι motion controllers είναι απαλλαγμένη από παρασιτικά σήματα που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις αστάθειες στην λειτουργία των CNC.

Έτσι οι τερματικοί διακόπτες , τα ρελέ , οι ελεγκτές μοτέρ και τα άλλα περιφερειακά ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις λειτουργίες μιας CNC εργαλειομηχανής.

Πρόκειται για έναν από τους πιό ευρέως διαδεδομένους τύπους κινητήρων και χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπου απαιτείται έλεγχος της κίνησης.

Τα Βηματικά μοτέρ ή αλλιώς Stepper motors είναι κινητήρες συνεχούς τάσης χωρίς ψύκτρες και η λειτουργία τους βασίζεται στον ηλεκτρομαγνητισμό. Ο ρότορας του μοτέρ περιβάλλεται από οδοντωτό μαγνήτη θετικής και αρνητικής πολικότητας με τα δόντια τους τοποθετημένα εναλλάξ.

Σύμφωνα με τις τάσεις που εφαρμόζονται στα πηνία του στάτορα δημιουργείται μαγνητισμός ο οποίος προκαλεί μια περιστροφική μετατόπιση του ρότορα που ονομάζεται βήμα. Κατηγοριοποιούνται γενικά σύμφωνα με των αριθμό των επιτρεπόμενων βημάτων που πρέπει να επιτύχουν σε μια πλήρη περιστροφή (steps per revolution).

Επικρατέστερο σε μια σειρά πλεονεκτημάτων είναι το βήμα των 1.8° μοιρών το οποίο πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή σε 200 βήματα.

Το καλύτερο μέρος είναι ο ίδιος ο ιστότοπος της εταιρίας: Mach support website Στην σελίδα Product manuals υπάρχουν πολύ χρήσιμα εγχειρίδια:Mach3 Installation and Configuration GuideUsage Guide for Mach3 Mill/PlasmaUsage Guide for Mach3 TurnRich’s Guide to Mach3 ThreadingTangential with Mach3Mach3 CV NotesMach3 Macro Programmers ReferenceMach3 VBScript Command Reference και πολλά άλλα!

Υπάρχουν επίσης Videos and tutorials καθώς και forum υποστήριξης!

Μια απορία που συχνά συναντάμε στην κατεργασία με CNC είναι ο λόγος της χρήσης κάποιου ψυκτικού υγρού. Ειδικά όταν κατεργαζόμαστε μέταλλα το σαπουνέλαιο ρέει άφθονο αλλά και στην κατεργασία πλαστικού και ακρυλικών χρειαζόμαστε σίγουρα κάποιας μορφής νέφωση. Τρείς είναι λοιπόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ψυκτικό υγρό κατά την διάρκεια της κατεργασίας.

  1. Λίπανση: Υλικά όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας περιέχουν προσμίξεις με κολλώδη υφή.  Λόγω της χημικής συγγένειας που έχουν  τα μέταλλα με τα υλικά που κατασκευάζονται τα κοπτικά εργαλεία υπάρχει η τάση να κολλούν μεταξύ τους. Η λίπανση βοηθά στην μεταξύ τους ολισθηρότητα προκειμένου να αποφύγουμε αυτό να συμβεί.
  2. Ψύξη : Όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα κράματα και τα κοπτικά εργαλεία είναι κοντινής χημικής συγγένειας. Έτσι μόλις αναπτυχθεί θερμοκρασία λόγω της τριβής μεταξύ τους θα προσπαθήσουν να κολλήσουν. Η ψύξη είναι πολύ σημαντική προκειμένου να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ένας ακόμη λόγος όμως είναι και η αποφυγή της παραμόρφωσης του τεμαχίου επεξεργασίας λόγω θερμοκρασίας.
  3. Απομάκρυνση των θραυσμάτων (γρέζια): Κατά την διάρκεια της κατεργασίας δημιουργούνται θραύσματα (γρέζια) από το υλικό το οποίο αφαιρείται. Το υλικό αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται από την περιοχή κοπής γιατί αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί για δεύτερη φορά στην κοπή και να καταστρέψει το κοπτικό.

Υπάρχει λοιπόν ένας συνδυασμός τριών λόγων που συντελούν στην χρήση ψυκτικού λιπαντικού κατά την διάρκεια της κοπής.

el

We use essential cookies to make our site work. With your consent, we may also use non-essential cookies to improve user experience and analyze website traffic. By clicking “Accept,“ you agree to our website’s cookie use as described in our Cookie Policy.